GEZONDE VOEDING

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is een cruciale factor tijdens de jonge levensjaren van uw kind. Het is belangrijk dat kinderen gezond eten. Gezonde voeding geeft kinderen dagelijks de nodige energie, zorgt voor een hogere weerstand en laat kinderen toe zich optimaal te ontwikkelen. Hoe gezonder kinderen eten, hoe lager de kans op latere aandoeningen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien zijn er ook voordelen op mentaal vlak: kinderen slapen beter, voelen zich beter in hun vel, …

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor gezonde voeding bij kinderen.

 

Hoe kan een gezonde maaltijd er uitzien?

Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, heeft een kind nood aan 3 hoofdmaaltijden en maximum 3 gezonde tussendoortjes per dag.

De dag start met een gezond ontbijt. Dit geeft je energie en moed om er in te vliegen. Enkele tips voor een gezond ontbijt:

  • Een gezond ontbijt bestaat uit:
    • Een graanproduct
    • (plantaardig) beleg
    • Een melkproduct
    • Fruit (voldoende gevarieerd aanbod)
    • Een drankje (zoals water, melk)

Een moeilijke eter? Stel het ontbijt uitnodigend op. Bijvoorbeeld: maak een gezichtje met fruit en een boterham.

 

Je kan voldoende variëren, zo kan je fruit verwerken in een fruitpap, vers fruitsap, fruitsla,…

Bij een gezonde warme maaltijd is het bord gevuld met ½ seizoensgroenten, ¼ aardappelen of volkoren deegwaren of rijst, ¼ vlees of een vervangproduct (vis, vleesvervanger of ei).

De derde maaltijd kan dezelfde samenstelling hebben als het ontbijt. Als extra kan je hier nog een portie groenten toevoegen, voorbeeld rauwe groenten of groentensoep.

Tussen de hoofdmaaltijden kan je kind een (gezond) tussendoortje eten. Enkele voorbeelden: een stuk vers fruit, rauwe groenten of groentensoep, ongezouten noten, granen, yoghurt, plattekaas en een volkoren boterham met beleg.

Hoe stimuleer ik mijn kind tot gezonde voeding?

Rond de leeftijd van 18 maanden ontwikkelen kinderen een eigen willetje. Dit kan ertoe leiden dat eetmomenten moeizaam verlopen. Kinderen willen geen nieuwe voedingsmiddelen aanvaarden en weigeren te proeven. Kinderen hebben tijd nodig om een nieuwe smaak te kennen en te aanvaarden. Belangrijk is dat je zo vroeg mogelijk start met het aanbieden van nieuwe smaken. En geef niet te snel op, mama’s en papa’s! Schrap niets van het menu en zorg voor herhaling.

Tenslotte geven wij nog een aantal tips om kinderen te stimuleren om gezonde voeding te eten:

  1. Betrek je kind bij het eetgebeuren
    1. Betrek het kind bij de voorbereiding van de maaltijden.
    2. Praat met je kind over voeding. Informeer kinderen over wat wel en minder gezond is. Leg hen het belang van gezonde voeding uit.

  2. Afspraken tijdens eetmomenten
    Als ouder beslis je wat er gegeten wordt, wanneer en waar. Het is belangrijk dat er gegeten wordt op vaste tijdstippen en plaatsen. Samen eten zorgt voor een gezellig familiemoment. Bijvoorbeeld je maakt de afspraak met de kinderen, dat zij pas van tafel mogen gaan als iedereen gedaan heeft met eten. Vervolgens worden er afspraken gemaakt rond het gebruik GSM, Ipad, TV,…
    • Maak afspraken met het kind. Bijvoorbeeld: ‘Je proeft 1 hapje.’ Door de verwachtingen niet te hoog te stellen, is de kans groter dat je kind proeft.
    • Moedig je kind aan en geef hem/haar complimenten, zoals: “Ik weet dat je het kan”.
    • Maak gebruik van variatie in bereidingswijze: bijvoorbeeld rauw, gekookt, in soep, in een fruitsla, …
    • Geef zelf het goede voorbeeld. Het kind zal jouw gedrag imiteren.
    • Je kan eventueel ook gebruikmaken van een stickerkaart. Dit kan een stimulans zijn voor het kind.

 

Gezonde voeding in de kinderopvang

Ook in de kinderopvang zorgen we voor een gevarieerd en gezond menu. Hieronder een overzicht van een maandmenu (warme maaltijd + tussendoortje).

 

Bronnen:

Gezonde-voeding-bij-kinderen.pdf (lm.be)
Gezond opvoeden | Gezond Leven
Voedingsdriehoek | CM